AFC – Asian Football Confederation

Fotbollen i Asien har länge levt en undanskymd tillvaro. Förutom några år med uppstickare som Japan och Saudiarabien var det i samband med att Asien arrangerade VM för första gången (2002, Sydkorea/Japan) som fotbollen fick ett ordentligt lyft. De asiatiska länderna blir allt bättre och har numer fått sällskap av Australien som flytt Oceaniens kvalspel.

Australien

Det har hänt mer inom australisk landslagsfotboll de tre senaste åren än vad det gjort på de 30 senaste åren. Det började 2005 med att Australien fick klartecken att framöver VM-kvala via Asien-gruppen istället för genom Oceaniens kvalsystem.

Anledningen var att Australien ville ha tuffare motstånd och för att öka Australiens möjligheter att ta sig till VM. Som segrare i Oceanien har de hela tiden fått spela ett direkt avgörande kvalmöte med femman från Sydamerika. Där har Australien ofta gått bet, men just 2005 lyckades man slå ut Uruguay och var därmed klara för VM för första gången på 32 år. Väl där skördade Australien stora framgångar under Guus Hiddinks ledning och blev utslagna med minsta möjliga marginal av de blivande världsmästarna Italien.

Australien är nu med stormsteg på väg mot ett nytt VM-slutspel och i laget finns stjärnspelare som Brett Emerton, Harry Kewell, John Aloisi, Marco Bresciano, Tim Cahill och Mark Schwarzer. Landslaget coachas numer av Hiddinks parhäst Pim Verbeek.

Japan

Japaner, japaner japaner. Sedan Japans skrällseger över Sverige vid OS 1936 har Japans fotbollslandslag haft svårt att nå framgångar. Men efter segern i den asiatiska cupen 1992 har Japan bara blivit bättre och bättre. Ytterligare två kontinentaltitlar har bärgats sedan dess och Japan har deltagit i tre VM-slutspel de två senaste decennierna. En förklaring till lyftet är mittfältaren Hidetoshi Nakata som två gånger blivit utsedd till Asiens bäste fotbollsspelare.

Men efter ett svagt VM i Tyskland 2006 fick förbundskaptenen Zico sparken och Nakata har lagt skorna på hyllan. Trots det ser Japan mycket starkt ut. Shunsuke Nakamura håller fortfarande och Yuji Nakazawa styr försvaret medan Naohiro Takahara är påpasslig framför mål. Många inhemska spelare har även slussats in i laget.

Japan sägs ofta vara det asiatiska landslag som spelar den vackraste fotbollen med kvicka passningar över mittfältet. Om laget lyckas ta sig till det fjärde raka mästerskapet i Sydafrika 2010 kan laget säkert ställa till en hel del problem för de mer etablerade landslagen.

Sydkorea

Sydkorea är det landslag i Asien som varit framgångsrikast. Nationen har tagit sig till sex raka VM-slutspel och största framgången var givetvis VM på hemmaplan 2002 då Guus Hiddink förde laget till en fjärdeplats. Men baksmällan har därefter varit tung. Sedan Hiddink lämnade för jobbet som Australiens förbundskapten har Sydkorea testat flera andra holländska tränare utan att lyckas. Visserligen tog sig Sydkorea till VM 2006, men där spelade laget dåligt liksom under det senaste asiatiska mästerskapen.

I dag tränas landslaget av sydkoreanen Huh Jong-Moo och det har börjat gå något bättre. Men det är inte längre någon transportsträcka för Sydkorea till VM 2010, just nu får de kämpa för varje poäng. En stor del av laget är utbytt sedan 2002. Kvar är Ahn Jung-Hwan och Park Ji Sung. Men många yngre förmågor har också skolats in i landslaget så det kan dröja några år till innan Sydkorea närmar sig den nivån man låg på för fem sex år sedan.

Indien

Indien må vara världens näst folkrikaste land, men några bra fotbollsspelare produceras det inte. Indien har aldrig ens varit i närheten att kvala in till ett VM-slutspel. Det har bara hänt två gånger att laget lyckats kvalificera sig för de asiatiska mästerskapen (1964, 1984). I maj månad 2006 anslöt britten Bob Houghton som ny förbundskapten för Indien. Han fick uppdraget att få fart på landslaget och öka intresset för fotbollen i Indien.

Landslaget fick genast upp tempot genom att ta hem den regionala tävlingen Nehru Cup, vilket var första gången som Indien vann. Men i första kvalomgången till att få komma med till VM-kvalet åkte Indien ut mot Libanon och det ser numer lika dystert ut som tidigare. En ljusglimt på den mörka himlen är dock att intresset för fotboll i landet stadigt ökar och de inhemska ligamatcherna ses av betydligt fler folk än tidigare. Kanske kan detta få effekt på Indiens landslag om fem sex år.

Övriga lag som är med i Asian Football Confederation:

Afghanistan, Bahrain, Bangladesh, Bhutan, Brunei, Burma, Filippinerna, Förenade Arabemiraten, Guam, Hongkong, Indonesien, Irak, Iran, Jemen, Jordanien, Kambodja, Kina, Kirgizistan, Kuwait, Laos, Libanon, Macao, Malaysia, Maldiverna, Mongoliet, Nepal, Nordkorea, Oman, Pakistan, Palestina, Qatar, Saudiarabien, Singapore, Sri Lanka, Syrien, Tadzjikistan, Taiwan, Thailand, Turkmenistan, Uzbekistan, Vietnam och Östtimor